عایق کاری حرارتی سقف و بام ساختمان: عایق کاری حرارتی بام ساختمانها ممکن است به سه روش انجام شود که این بستگی به نوع بام دارد: - بامهای تخت و یا با شیب کم - بامها با شیب زیاد که شیب آنها از زیر سقف نیز دیده میشود. - بامهای شیبدار که زیر آنها سقف دو پوشه با فضای زیر شیروانی وجود دارد.
عایق کاری حرارتی سقف و بام ساختمان
در عایق کاری حرارتی بامهای تخت و یا با شیب کم از عایق تختهای صلب استفاده میشود که این عایقها به همراه لایهای نم بند بر روی بام ساختمان اجرا میشوند. عایق کاری حرارتی بامهای شیبدار که شیب آنها از درون ساختمان نیز مشخص است میتوان از همین روش استفاده کرد. روش دیگر عایق کاری حرارتی این بامها استفاده از قطعات صلب عایق حرارتی بین تیرچهها است، در این حالت فاصله هوایی بین بامپوش و عایق به منظور تهویه، پیشبینی شده و روی عایق از زیر سقف نیز با مصالحی نظیر تخته گچی یا توری اندود پوشانده میشود.در عایق کاری زیرشیروانیها، عایق جرارتی در سقف کاذب و بین تیرچههای آن اجرا میشود. از انواع عایقهای حرارتی مانند عایقهای تخته ای، پتویی و فلهای خام میتوان در عایق کاری این سقفها استفاده کرد. چنانچه از لایه نم بند در عایق کاری سقف زیر شیروانی استفاده شود، این لایه باید در زیر و به سمت داخل (طرف گرم) ساختمان نصب شود. عایق حرارتی سقف باید تا روی دیوارهای خارجی امتداد داشته باشد اما باید دقت شود که مسیر عبور دودکشها، کانالهای تهویه، لولههایهای تاسیسات و از این قبیل مکانها مسدود نشود. انتهای عایقهای حرارتی باید محکم به هم فشرده شوند، بطوری که عایق یکپارچهای ایجاد شود. در مکانهای نصب چراغ سقفی توکار در سقف کاذب، تا فاصلهای 75 سانتیمتری اطراف را نباید عایق کاری حرارتی کرد، زیرا افزایش دمای اطراف چراغ ممکن است باعث ایجاد آتش سوزی شود. محل اطراف چراغ که عایق کاری حرارتی نشده با مصالحی مانند تخته گچی پوشانده میشود و سپس اطراف آنها عایق کاری حرارتی میشوند. در اطراف دودکشها نیز باید از موادی برای عایق کاری استفاده کرد که آتش نگیرند.پس از پایان عایق کاری حرارتی سقف و دیوارها باید در محل لبههای افقی و یا مورب و کنارههای قائم با قرار دادن تختههای از چوب، تخته لایه ای، فیبر و یا مقوا، عایق حرارتی را در بین تیرچهها پوشاند، این علاوه بر اینکه باعث محکم شدن و عدم جابجایی عایق حرارتی میشود، بلکه این اطمینان را به وجود میآید که عایق حرارتی مانعی بر سر راه تهویه فضای بالایی سقف کاذب ایجاد نمیکند.
عایق کاری حرارتی در و پنجرهها:پنجرهها و درهای خارجی باید کاملا درز بندی شوند. در مناطق دارای آب و هوای بسیار گرم و یا بسیار سرد که سرمایش و گرمایش خانهها بسیار پر هزینه است، توصیه میشود از پنجره با شیشههای دو جداره و یا سه جداره استفاده شود. این پنجرهها علاوه بر اینکه مانع از اتلاف حرارت میشوند، به عنوان عایق صوتی نیز عمل میکنند و همزمان باعث ایجاد آسایش حرارت و صوتی میشوند. نصب دو درب ورودی با فاصله مناسب به جای یک درب ورودی نیز توصیه میشود. همچنین در این مناطق آب و هوایی باید سعی کرد که حداقل بازشوها در ساختمان نصب شود.
عایق کاری حرارتی سقف و بام ساختمان
عایق حرارتی دیوار داخلی: از عایقهای حرارتی برای ثابت نگه داشتن درجه حرارت داخل ساختمان استفاده میشود. در فصول سرد به گرمایش و در فصول گرم به سرمایش نیاز میباشد. در بعضی ساختمانها به دلیل استفاده از مصالح نامرغوب بهتر است از عایقهای حرارتی استفاده کنید تا در اتلاف انرژی گرمایشی و سرمایشی صرفه جویی شود. در گذشته ساخت و ساز ساختمانها به صورت سنتی بوده و با ضخامت بالایی ساخته میشد و خود یک عایق عالی برای سرما و گرما بوده اما اکنون برای سبک تر شدن سازه از دیوارهای نازک تر استفاده میکنند و لازم است که از عایقهای حرارتی دیوار استفاده شود. عایق حرارتی دیوار داخلی نازک تر از دیوارهای خارجی است چرا که دیوارهای بیرونی نیاز بیشتری به عایق حرارتی دارند تا گرما و سرما را از خود عبور ندهند.
انواع عایق حرارتی برای عایق کاری دیوارها:1. عایقکاری دیوار با استفاده از سازه: در این نوع عایقکاری شما از عایقهای حرارتی انعطاف پذیر استفاده میکنید و لازم است عایق حرارتی بر روی یک قالب نصب شود و بعد بر روی آن نمای روی کار را نصب کنید. 2. عایقکاری دیوار بدون استفاده از سازه:در این نوع عایق حرارتی شما نیاز به قالب ندارید و عایقهای حرارتی منعطف نمیباشند و شما میتوانید بر روی آن، نمای را بدون قالب نصب کنید.
عایقها به دو دسته اصلی تقسیم شده و روش کار هرکدام از آنها متفاوت با دیگری میباشد:
عایقهایی که در ساختار آنها حبابهای هوا وجود دارد و موجب کاهش هدایت حرارت میگردد.
عایقهایی که حرارت را بازتاب مینمایند؛ پشت این عایقها باید حدود 20 میلیمتر فاصله هوایی تعبیه شود.
انتخاب عایقهای حرارتی نیازمند به در نظر گرفتن پارامترهایی میباشد. انتخاب نوع عایق محدوده دمای کارکردی آن است. این بدان معناست که برای هر عایق محدوده دمایی خاصی تعریف شده است. در صورت وجود محدوده دمایی خاص عایق بهترین عملکرد را خواهد داشت و خارج از آن محدوده دمایی امکان دارد عایق عملکرد خود را از دست بدهد و یا باعث تغییر شکل آن شود.
از مزایای بهره بری عایقهای حرارتی میتوان به صرفه جویی در مصرف انرژی، پیشگیری از میعان و یا تبرید روی سطوح سرد، کاهش خطرات و آسیب به تجهیزات و مقابله با آتش سوزی، ضربه و خوردگی، کنترل دمای فرآیند و پروسه، کنترل دمای سطح برای حفاظت و ایمنی، کاهش مصرف منابع طبیعی، کاهش آلودگی محیط زیست و کاهش هزینههای انرژی اشاره نمود.
مصالح عایق حرارتی معمولا از مواد مرکب ساخته و مهیا میشوند. مواد و مصالح عایق حرارتی باید از نظر شکل ظاهری یکنواخت، بدون عیب و عاری از موادی باشد که مورد هجوم حشرات، قارچها و دیگر ارگانیزمها قرار میگیرند.
عایقهای حرارتی از لحاظ دمایی، جنس و عملکرد نیز به انواع و اقسام متفاوت دسته بندی میگردند. پشم سنگ، پشم معدنی و پشم شیشه از جمله عایقهای حرارتی از لحاظ جنس، عایق همرفتی حرارت، عایق تشعشعی حرارت، عایق حرارتی منعکس کننده و عایق رطوبتی از جمله عایقهای حرارتی از لحاظ عملکرد و عایقهای گرم، عایقهای سرد و عاشقهای دما متوسط از لحاظ دمایی میباشند.